Ikkunoiden huurtuminen

Ikkunoiden huurtuminen ikkunaremontti

Nyt on jälleen se aika vuodesta, jolloin voit havaita ikkunoiden huurtuneen.  Huurtumista esiintyy enimmäkseen keväällä ja syksyllä nopeiden lämpötilan vaihteluiden vuoksi. Aamuauringon lämmittäessä ulkoilmaa, sen kosteus tiivistyy kylmään, yöllä jäähtyneeseen lasiin ja syntyy huurretta. Tämä ilmiö on sama, joka huurruttaa taivasalla olevan auton ikkunat aamuisin. Ulkolasin huurtuminen on merkki siitä, että ikkuna eristää lämpöä hyvin tehokkaasti. Huono ikkuna ei huurru, koska sisältä tuleva lämpö pitää ulkolasin kuivana. Huurtuminen on yleistynyt ikkunoiden parantuessa.  Tarkista aina ensin, millä pinnalla kosteutta esiintyy ja sen jälkeen voidaan tutkia, mistä huurteen muodostuminen voi johtua. Mikäli huurretta kertyy lasin sisäpinnalle tai ikkunan väliin, on huurtumisen syy selvitettävä.

Ulkopinnan huurtuminen syksyisin ja keväisin on normaali ilmiö energiatehokkailla ikkunoilla, eikä sitä ole syytä pelästyä. 

Sisäpinnan huurtuminen kertoo yleensä sisäilman liiallisesta kosteudesta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Ilmanvaihto on yksi tärkeimmistä rakennuksen ominaisuuksista ja jos ilmanvaihto ei toimi, talossa ei ole mukava oleskella. Pitkällä aikavälillä nämä ongelmat voivat aiheuttaa hankaliakin sisäilmaongelmia.

Ikkunan välin huurtuminen voi taas johtua esimerkiksi huoneiston ylipaineen vuoksi ruutujen väliin pääsevästä kosteasta sisäilmasta, joka tiivistyy viileämmän ulommaisen ruudun sisäpintaan. Säädä tällöin ilmanvaihtoa. Huurtuminen voi johtua myös siitä,  että sisälasi ei ole tiivis ja kunnolla kiinni ja tiivisteet vuotavat. 

Pinnoite estää ulkopinnan huurtumista 

Vaikka ikkunoiden ulkopinnan huurtuminen ei ole vaarallista, se voi silti olla kiusallista; onhan ikkunan perusidea kuitenkin läpinäkyvyys. Huurtumista voidaan estää käyttämällä ulommaisena lasina pinnoitettua selektiivilasia. Pinnoitus vähentää jäähtymistä, jolloin kosteus ei tiivisty lasiin. Pinnoitteen voi tilata esimerkiksi vain avoimen päätyseinän ikkunoihin, joissa huurtumisriski on suurin. 

Takaisin