Kaski-ikkunat saunaan

Saunan ikkunat

Kaskipuun ikkunat soveltuvat hyvin saunan ikkunaksi. Saunaan voidaan laittaa niin avattavat kuin kiinteätkin ikkunat. Avattavan saunanikkunan painikkeen kädensija on puuta, jotta ikkuna voidaan avata saunan ollessa käytössä. Ikkunan sisäpinnan lasi karkaistaan. Kalvon muodostavia (maalaus, lakkaus) pintakäsittelyitä ei suositella saunatiloihin, vaan ne suositellaan käsittelemään saunaan soveltuvilla tuotteilla. Mikäli haluat ikkunan tarjoavan näkösuojaa, voit valita siihen näkösuojalasin (etsattu tai crepi). Sisäpuolelle voit valita erittäin hyvin kuumuutta ja lämpötilanvaihteluja kestävän karkaistun turvalasin.

heron sertifikaatit
Saunan ikkuna heron sertifikaatit
Ikkunat saunan ikkuna

Kotimainen

Kaski saunan ikkuna

Kaskipuun saunan ikkuna on suunniteltu juuri suomalaiseen saunaan ja ikkunoita on saatavilla joko avattavalla tai kiinteällä rakenteella. Sisäpuite on suojakäsiteltyä mäntyä ja ulkopuolen alumiiniverhouksen väri on valittavissa. Saunan ikkunassa on puinen painike, joka ei polta sormia ja on siten mukava käyttää.

Happirikkaat löylyt ovat parhaita ja saunomisen mukavuutta voi siis parantaa ikkunan avattavuus ja samalla voi tuulettaa vesihöyryt ulos.

Saunan ikkunoihin on saatavilla lisävarusteita kuten aukipitolaite tai erilaisia kaihtimia. Saunan ikkunan pitkäikäisyys mielessä sisälasiksi kannattaa valita karkaistu turvalasi, joka kestää erinomaisesti kuumuutta ja lämpötilavaihteluja ja se ei muodosta teräviä sirpaleita rikkoutuessaan. Pihasaunan ikkuna ei tarvitse välttämättä lämmöneristävyyttä, jos sauna ei ole lämpöeristetty. Jos saunan ikkuna on iso, silloin on perusteltua hankkia eristävämpi ikkuna, jotta lämpöhukkaa ei tapahdu ikkunan kautta. Kiukaan lähelle sijoittuvaan, mahdollisesti isoon ikkunaan kannattaa valita karkaistu lasi mahdollisen lämpöshokin takia.

ikkunaremontti

Hyödyllisiä vinkkejä

Saunan ikkunan valinta

Saunan ikkunat ovat tunnelmaa luovia elementtejä, jotka voivat samalla saunan käytettävyyttä. Ikkunasta tulevan valon lisäksi tärkeää on, millainen maisema ikkunan takaa avautuu.

  • Saunan ikkunan koko: Esimerkiksi mökkisaunan järvimaisemassa halutaan yleensä suuret ikkunat, että maisema näkyy laajalti saunaan. Vastaavasti urbaanimmissa olosuhteissa suositaan pienempiä ikkunoita, joita voi olla useampia tasaisemman valaistuksen saavuttamiseksi.
  • Avattavat saunan ikkunat: Maisemaikkunat ovat usein kiinteitä, koska suuri avattava ikkuna voi olla kallis. Yleensä saunaan halutaan kuitenkin pienempi tuuletusikkuna ilmanvaihdon lisäämiseksi ja saunan kuivaamiseksi. Toki vaihtoehtona on aina perinteinen tuuletusräppänä.
  • Näkyvyys sisään: Aina ei haluta, että saunaan näkyy ulkopuolelta, erityisesti jos lähistöllä on naapureita tai muuta asutusta. Tällöin erilaiset huurrelasit ovat toimiva vaihtoehtoja, koska ne päästävät valoa sisään, mutta ne sumentavat näkyvyyden sisälle. Katso sivun lopusta Kasken saunaikkunoiden vaihtoehdot!
Saunan ikkuna

Kaskipuun

Saunan ikkunan ominaisuudet

Kalvon muodostava maalipinta ei ole hyvä ratkaisu saunaan tai löylyhuoneeseen. Puhdas puupintakin voi menetellä, mutta suojakäsittely parantaa puurakenteiden kestävyyttä kosteissa olosuhteissa ja helpottaa ikkunoiden puhtaanapitoa. Suojakäsitelty pinta voidaan myös sävyttää löylyhuoneen muun sävymaailman mukaiseksi, halusipa saunasta tumman tai vaalean tai minkä sävyisen tahansa.

Saunan ikkunaan voi olla tarpeen saada näkösuojaa, joka päästää valon sisälle mutta estää tirkistelyn. Säle- tai vekkikaihdin voi olla vaihtoehto, jos löylyhuoneen ikkunasta näkyy naapurin terassille tai kadulle. Kaski ikkunoihin on myös valittavissa näkösuojalasit, crepi ja etsattu. Näistä lasivaihtoehdoista löydät kuvat alapuolelta. Tutustu muihin lisävarusteisiin.

Ikkuna on lisäksi valittavissa normaalilla tai Thermo-rakenteella. Molemmat ikkunat käyvät sekä uudisrakentamiseen että saneerauskohteisiin.