Näin peset ikkunat oikein ja puhtaaksi – näillä ohjeilla onnistut takuulla!
Keväisin valo alkaa tulvia ikkunoista – vai alkaako? Likaiset ikkunat nimittäin suodattavat jopa 40 % valosta. Ikkunat useimmiten pestään kaksi kertaa vuodessa – keväisin ja syksyisin. Suositus olisi, että ikkunanpesu tehtäisiin ainakin kerran vuodessa. Ajankohtana kevät on haasteellinen: usein odotellaan, että katu- ja siitepölykausi olisi takana ja pesu-urakka aloitetaan näiden jälkeen. Männyn siitepölykausi ajoittuu alkukesään, joten keltainen siitepölykerros pääsee usein yllättämään. Syksyllä voi riittää ikkunoiden ulkopintojen pesu samalla kun ikkunat huolletaan ennen talvea. Ainakin hyttyspuitteet olisi hyvä puhdistaa ja siirtää säilytykseen talven ajaksi. Paras sää ikkunanpesuun on sateeton ja pilvipoutainen päivä. Lämpötilalla ei ole niin väliä, tosin pesu ei onnistu, jos aurinko paistaa suoraan pestävään ikkunaan. Tällöin se kuivuu liian nopeasti ja lopputulos on raitainen. Jopa pakkasella voit pestä ikkunat ainakin sisäpinnoilta ja väleistä. Ulkopintaa ei kannata vielä pakkaskelillä pestä.
Ikkunanpesu: Valmistautuminen
Tarvitset ämpärin, kaksi pesuliinaa, lastan, astianpesuainetta ja etikkaa. Ikkunanpesuun on tarjolla monenlaista pesuria ja kuivauslaitetta. Yksinkertaisimmillaan homma hoituu kuitenkin pesuliinalla ja perinteisellä lastalla. Viimeistelyä voit tehdä myös sanomalehtipaperilla.
Ikkunanpesuun tarvitset yksinkertaisimmillaan pesuliinan ja kuivaimen.
Ikkunan pesuvesi valmistuu näin oikeaoppisesti: 6-8 litraa lämmintä pesuvettä, 10 tippaa astianpesuainetta ja noin desilitra etikkaa on hyvä sekoitussuhde. Etikka kirkastaa ikkunalasit. Voit käyttää myös ikkunanpesuun soveltuvia pesuaineita, joita myydään päivittäistavarakaupoissa. Muista vaihtaa pesuvesi tarpeen mukaan, sillä likaisella vedellä ei saa puhdasta jälkeä. Liiallisella pesuaineen käytöllä et saa parempaa puhtautta vaan enemmän saippuajäämiä, jotka jäävät näkyviin! Mikäli ikkunasi ovat hyvin likaiset ja liat eivät lähde laimeammalla pesulla, voit aina ”esipestä” ikkunat runsaammalla saippuavedellä. Pese kuitenkin tämän jälkeen ikkunat vielä laimeammalla ja puhtaalla vedellä.
Kiinteän ikkunan pesu hoituu nopeampaa, kun pestävänä on vain 2 pesupintaa.
Varsinainen ikkunan pesu
Ihan ensimmäiseksi pyyhi kuivalla liinalla irtolika pois. Kuiva liina kerää irtolian, eikä pesuvesi likaannu saman tien. Tähän voit käyttää mikrokuituliinaa (puhdistuu hyvin koneessa) tai vaikka puuvillaista rättiä. Irroita mahdolliset kaihtimet ja pyyhi niistä pöly esimerkiksi pölyhuiskalla. Tämän jälkeen kannattaa pestä ikkunapellit ja -puitteet. Myös lasit voi esipestä ulkopuolelta, mikäli ne ovat todella likaiset. Varsinaiseen pesuun otetaan puhdas vesi ja puhdas pesuliina. Aloita pesu ikkunan puhtaimmasta pinnasta eli sisäpinnasta.
Pestessä tyyli on vapaa. Pese huolellisesti joka kohta ja huolehdi vain siitä, ettei vesi ole liian likaista ja että ikkuna jää tarpeeksi märäksi kuivausta varten. Tarkistathan, että kuivaimen kumiosa on ehjä! Kuivaa ikkunaa yhdensuuntaisin, tasaisin vedoin. Ei ole väliä, kuivaatko pystyyn vai vaakaan, kunhan valitset jommankumman tavan. Älä paina lastalla liian kovaa, muuten se ei liu’u tasaisesti ja ikkunaan jää tästä jälkiä. Bonusvaihe: Jos haluat vielä viimeistellä ja huuhdella ikkunat vedellä, pyyhi silloin pestyt ikkunat vielä puhtaalla vedellä, johon on lisätty hiukan etikkaa. Kuivaa tämän jälkeen vielä uudelleen lastalla. Tämä ei ole pakollista. Jos olet käyttänyt runsaasti pesuainetta, silloin voi olla tarpeellista suorittaa myös ylimääräinen huuhtelu kirkkaan tuloksen saavuttamiseksi.
Ikkunanpesu: Viimeistely
Kun ikkuna on pesty ja kuivattu, saattaa karmien nurkkiin ja reunoihin jäädä pesuvettä. Kuivaa nämä lopuksi esimerkiksi säämiskää apuna käyttäen. Myös käteen sujautettu suodatinpussi toimii tässä kohtaa hyvänä kuivaimena! Tärkeintä on, että kuivaamisessa käytettävästä liinasta tai paperista ei irtoa yhtään nukkaa ja että se imee kosteutta. Vanhan kansan viisaus on myös käyttää ikkunan kiillotukseen sanomalehteä. Eli ihan lopuksi ikkunanpesu on viimeistelty pyyhkimällä puhdasta ikkunaa rytistetyllä sanomalehtipalalla. Kiilto ikkunassa lisääntyy tällä kikalla. Voit kokeilla tätä isoäitien neuvoa halutessasi ja jos virtaa vielä riittää ikkunanpesun päätteeksi! Nauti lopputuloksesta 🙂
Joskus peseminen ei enää auta, vaan tarvitaan uudet ikkunat.
Lataa ikkuna- ja ovikirja tästä ja aloita suunnittelu.