Hyttysverkko ikkunaan

Hyttysverkko ikkunaan

Hyttysverkko ikkunaan asennettuna estää hyttysten ja muiden hyönteisten pääsyn sisätiloihin tuuletuksen aikana tai ikkunan ollessa muuten auki. Samalla ikkunan hyönteisverkko estää myös tuulen mukana lentävien kasvien siementen, kuivien lehtien ja muiden pikkuroskien pääsyn sisätiloihin. Hyttysverkon avulla on helppo lisätä kodin tai vapaa-ajan asunnon viihtyisyyttä, siisteyttä ja käyttömukavuutta.

Hyttyset eli sääsket eli itikat ilmestyvät joka vuosi yhtä varmasti kuin itse kesäkin. Kevään ja alkukesän säätilalla on hieman vaikutusta siihen, milloin hyttysaika todenteolla alkaa, mutta takuuvarmasti se alkaa aina jossain vaiheessa. Hyttyset ovat väistämättä seuranamme, joten niiden kanssa on vain tultava toimeen. Sisätiloista ne on onneksi helppo pitää poissa. 

Hyttysverkko ikkunaan on helppo asentaa

Hyttysverkon asennuksen voi tehdä joko helposti tai vaikeimman kautta. Valitse itse, haluatko käyttää kesän vapaa-ajan leppoisasti nautiskellen vai epätoivoisesti rakennellen.

Vaihtoehto 1: Kesälomansa alkaessa tee-se-itse-mies ryhtyy mielellään tuumasta toimeen ja askartelee itse kodin ja kesämökin tuuletusikkunoihin hyttysverkot. Rakenteluun kuluu monta kaunista kesäiltaa. Silti lopputuloksena on tuulessa lepattava verkko, joka on kuitenkin väärän kokoinen ja hyttysiä onkin sisätiloissa jopa enemmän kuin ulkona. 

Vaihtoehto 2: Hankitaan Kaskelta hyttysverkot ikkunoihin ja käytetään säästyvä vapaa-aika kesästä nauttimiseen. Hyönteispuitteen asentaminen ohjeiden mukaan on helppoa ja vaivatonta. 

Asenna hyttysverkko ikkunaan näin:

 1. Kiinnitä hyönteispuite yläreunastaan ikkunaan muovisilla klipsikiinnikkeillä.
 2. Vie hyönteispuite ikkunan aukkoon sisätilojen puolelta sarananpuoleinen reuna ensin. 
 3. Tarvittaessa voit suurentaa ikkunan käyntivälystä säätämällä saranoita tai aukipitolaitteen tankoa.
 4. Poista tarvittaessa ikkunan karmipellin ja ulkopuitteen välistä tiiviste, jotta hyttysverkko pysyy asianmukaisesti paikallaan. (Laita tiiviste talteen ja asenna takaisin, kun poistat hyönteisverkon talven ajaksi.) 

Hyttysverkon irrotus. Ikkunan hyönteispuitteet talvisäilöön.

Hyttysverkko ikkunaan oikeiden mittojen mukaan

Ikkuna-aukon mittaaminen on syytä tehdä huolellisesti, ennen kuin hyttysverkkokaupoille lähdetään. Metallinen rullamitta on luotettavin väline silloin, kun mittojen on oltava tarkkoja. Mittaa ikkuna-aukko eli karmipeltien väliin jäävä aukko pysty- ja vaakasuunnassa millimetrin tarkkuudella ja kirjaa mitat ylös. Varmuuden vuoksi on hyvä tehdä vielä tarkistusmittaus, jotta hyttysverkkoprojekti menee kerralla putkeen.

Ikkunan hyönteispuitteen huolto

Hyönteissuoja ikkunassa on pitkäikäinen, kunhan muistat tehdä sille muutamat vuosittaiset huoltotoimenpiteet. 

Hyttysverkon irrottaminen talven ajaksi

Ikkunoiden hyttysverkot kannattaa aina irrottaa talven ajaksi. Verkkoon kiinni jääneet hyönteiset houkuttelevat pikkulintuja terävine nokkineen, jolloin verkkoon voi ilmestyä reikiä. Vaikka Kasken hyönteissuojien materiaali on säänkestävää, pakkanen, lumi ja jää voivat pahimmassa tapauksessa vaurioittaa verkkoa. Hyönteispuitteiden irrottamisella säästyt talvisäiden aiheuttamalta harmilta.

Hyttysverkon puhdistaminen

Kesän aikana hyttysverkkoon kertyy monenlaista likaa, kuten siitepölyä, kasvien siemeniä, kuolleita hyönteisiä, hämähäkin seittiä ja muuta roskaa. Samalla, kun irrotat hyttysverkot talvisäilytystä varten, on hyvä puhdistaa verkot ja puitteet. Irtoroskat voi verkosta puhdistaa varovasti imurilla ja viimeistelyn tehdä miedolla pesuainevedellä. Puitteiden puhdistus onnistuu samalla pesuvedellä. Seuraavana vuonna onkin mukava laittaa puhtaat hyönteisverkot takaisin paikoilleen ja nauttia taas raikkaasta sisäilmasta ilman hyttysiä ja muita hyönteisiä.

Hyönteispuitteen varastointi

Paras paikka hyönteispuitteiden varastoinnille on kuiva sisätila, jossa on mahdollisuus säilyttää puitteet pystyasennossa. Silloin verkkoihin ei tule painaumia eivätkä ne pääse venymään.

Vinkki: Mikäli sinulla on monia eri kokoisia hyttysverkkoja ikkunoissasi, kannattaa ne merkitä varastointia varten, jotta niiden asentaminen uudelleen paikoilleen sujuisi helpommin.

Hyönteispuitteen verkon vaihtaminen

Huolellisuudesta ja hyvästä huollosta huolimatta, säiden armoilla oleva hyttysverkko tulee jossain vaiheessa käyttöikänsä loppuun. Rikkoutuneen verkon voi helposti korvata uudella rautakaupoista ja hyvinvarustelluista marketeista saatavalla verkolla. 

Verkon vaihtaminen onnistuu helposti näitä ohjeita noudattaen:

 1. Asenna uusi verkko aina lämpimässä sisätilassa tai ulkona sään ollessa lämmin, koska silloin verkko on pehmeä ja siten helpompi asentaa. 
 2. Irrota vanha verkko irrottamalla sen kiinnitysnauha alumiinisesta puitteesta. 
 3. Laita uusi verkko lankasuoraan puitteen päälle ja painele kiinnitysnauha takaisin paikoilleen, jolloin verkko kiristyy. 
 4. Leikkaa ylimääräinen verkko pois. Se käy kätevästi mattoveitsellä. 

Voit katsoa hyttysverkon vaihto-ohjeet myös videolta.

Muut ikkunoiden lisävarusteet

Hyönteispuitteiden lisäksi ikkunoiden käyttömukavuutta voit lisätä myös muilla lisävarusteilla,  joilla toimivuus paranee ja saat ikkunoistasi juuri sellaiset kuin haluat.

 • Avattavien ikkunoiden sälekaihtimet asennetaan jo tehtaalla ikkunan sisään. Kiinteisiin ikkunoihin voi valita päälleasennettavat sälekaihtimet tai vekkikaihtimet.
 • Ikkunaventtiilin kautta saadaan puhdasta ja raitista korvausilmaa sisätiloihin.
 • Kehäristikko antaa perinteisen ilmeen ikkunalle ja ikkuna näyttää siltä, että siinä olisi monta pientä ruutua.
 • Puitetuki on verraton ikkunanpesijän apu silloin, kun ikkunaruudut ovat suuret.
 • Tuuletusluukku tai -ikkuna on monessa tilanteessa tarpeellinen lisävaruste ikkunoihin.
 • Aukipitolaite on tuuletusikkunan lisävaruste, joka lukitsee avoimen ikkunan pysymään auki.

Hyttysverkko ikkunaan ja kaikki muutkin tarpeelliset ikkunoiden lisävarusteet on edullisinta hankkia kokonaispakettina silloin, kun ikkunoita uusitaan. Myös jälkikäteen on mahdollista parantaa ikkunoiden toimivuutta tai ulkonäköä lisävarusteiden avulla. Lue varusteista lisää ja ota tarvittaessa yhteyttä meihin

Aurinkoista kesää ☀️ toivottaa Kasken väki!

Lataa täältä Kasken uusin ikkuna- ja ovikirja ja tutustu ikkuna- ja ovivalikoimaan.

 

Takaisin