Älylukko helpottaa arjen sujuvuutta

Rollock älylukko

Älylukko on yhä useamman ulko-oven varuste

Kaskipuu on markkinajohtajana edelläkävijä ja suunnannäyttäjä suomalaisissa ulko-ovissa. Ulko-ovet sisältävät asiakkaiden toivomuksesta yhä enemmän älyä, muun muassa lukitusten muodossa. Kodin ulko-ovien lukitus onkin astunut uudelle aikakaudelle esimerkiksi älylukon kautta. Älylukko on nyt ja lähitulevaisuudessa yhä useamman kodin ulko-oven varuste.

Älylukko helpottaa arjen sujuvuutta haastamalla perinteiset mekaanisella avaimella toimivat lukot lisäämällä kodin helppoa käytettävyyttä ja turvallisuutta. Älylukon kanssa ei voi myöskään käydä niin, että hukkaisi avaimensa tai unohtaisi ne lukkojen taakse.

”Ulko-ovet voi avata ja lukita mm. koodilla, kulkutunnisteella tai älypuhelimella. Enää ei tarvitse muistella, onko ulko-ovi varmasti lukossa, koska älylukko tekee sen puolestasi”, kertoo Kaskipuun tekninen johtaja Timo Lehtinen.

Älylukon hankinta onnistuu helpoiten, kun se asennetaan valmiiksi jo tehtaalla. Kun harkitset vanhaan oveen älylukkoa, vaihtoehtona on usein turvallisuussyistäkin oviremontti. Älylukon asentaminen ja työstö vanhaan oveen vaatii lukkoliikkeeltä ammattitaitoa. Kustannukset nousevat tällöin. Esimerkiksi Yale Doormania myydään myös rautakaupoissa ja osaava asentaja pystyy asentamaan sen myös itse.

  1. Mikä älylukko oikeastaan on?
  2. Perinteisen lukon riskit
  3. Miksi varustaa talo-yhtiön ulko-ovet älylukolla?
  4. Omakotitalojen turvallisuus kasvaa, kun ulko-ovet on varustettu älylukolla
  5. Älylukon hallinta ja käyttö
  6. Mistä älylukko saa virtaa?
  7. Mitä älylukko maksaa?

Ulko-ovi älylukolla

Mikä älylukko oikeastaan on?

Monipuolinen älylukko on yksi tärkeimmistä älykodin laitteista. Se on älykäs arjen helpottaja – sekä tietysti erittäin helppokäyttöinen, moderni lukko.

Älylukko on digitaalinen. Sen avaamiseen tarvitaan joko PIN-koodi, avaintunniste tai sovellus älypuhelimessa. Siksi sen käyttö onkin erittäin joustavaa: voit antaa jokaiselle perheenjäsenelle oman PIN-koodinsa, määrittää äänikomentoja ja ilmoituksia, tai jopa avata oven etänä – vain puhelintasi käyttämällä.

Digitaalisten lukitusjärjestelmän toteutuksissa on toki eroja. Taskussa mukana kulkeva kodin ulko-oven avain on mekaaninen, mekaaniselta näyttävä tai elektroninen lätkä tai koodi älypuhelimessa. Edistyksellisissä järjestelmissä avaimina toimivat niin sanotut biomeeriset tunnisteet, kuten silmän iiris tai kämmenen verisuonisto tai sormenjälki. Asuinkiinteistöjen ulko-ovissa nämä ovat harvinaisia.

Perinteisen lukon riskit

Laadukas mekaaninen ulko-oven lukitus huoneistoissa voi kestää kymmeniä vuosia. Perinteinen mekaaninen lukko on turvallinen siihen saakka, kunnes ensimmäinen avain joutuu vääriin käsiin. Huoneistokohtainen lukko voidaan sarjoittaa uudelleen, mutta kadoksiin menneellä avaimella pääsee taloyhtiöissä usein ulko-ovista sisään ja yhteisiin tiloihin. Myös remontin yhteydessä urakoitsijoille annettuihin avaimiin liittyy riski, että niitä kopioidaan.

Tunnetuimpien laatuvalmistajien patentein suojatut avaimet tilataan tehtaalta. Keskitetty kirjanpito avaimista parantaa turvaa. Näin osataan tarkistaa, kuinka paljon ja keille avaimia on toimitettu ja saadaan käsitys kadonneiden avaimien määristä. Patentin rauettua kopioita on helppo teettää suutareilla edullisesti ja keskitetty kirjanpito lakkaa toimimasta.

Lukot, avaimet ja ulko-ovet kuluvat myös käytössä. Lukitusremontti tulee eteen vääjäämättä jossakin vaiheessa. Siinä tilanteessa kannattaa ottaa harkintaan uuden sukupolven ulko-ovet, jotka on varustettu älylukoilla.

Ulko-oven avaaminen ja lukitseminen on helppoa, kun käytössä on älylukko

Älylukot haastavat perinteiset mekaanisella avaimella toimivat kodin lukot tarjoamalla uusia joustavia käyttötapoja. Ulko-ovet on mahdollista avata ja lukita eri tavoilla – koodilla tai kulkutunnisteella sekä lisätarvikkeena saatavalla kaukoavaimella tai älypuhelimella.

Älylukolle on kodissa monenlaista käyttöä niin omakotitalon kuin taloyhtiön ulko-ovissa. Kun omakotitalossa tarvitsee remonttimiehen apua, ei tarvitse päivystää itse kotona. Hänet voi päästää sisälle määräaikaisen koodin avulla. Myös kodin ulkopuolisille siivoojille, paketintoimittajille ja lastenhoitajille voi antaa omat koodit. Taloyhtiössä kulkuoikeudet voidaan jakaa ja määritellä tiettyihin yhteisiin tiloihin ja tietyille ajoille.

Älylukko taloyhtiöön

Kiinnostaisiko uusi ulko-ovi älylukolla? Ota yhteyttä!

Miksi varustaa taloyhtiön ulko-ovet älylukolla?

Koska digitaalisen lukon ja avaimen käyttämä valtuus on elektroninen, mahdollistaa tämä esimerkiksi erilaisten kulkuoikeuksien jakamisen ja määrittelyn helposti. Taloyhtiöissä pääsy voidaan rajoittaa esimerkiksi tiettyihin tiloihin tai kellonaikoihin. Määrityksiä voidaan muuttaa avain- ja lukkokohtaisesti.

Ratkaisu sopii erinomaisesti yhteisten tilojen hallintaan. Tällä voidaan rajata oikean käyttäjän pääsy tiloihin oikeana aikana ja esimerkiksi kerhotilojen käyttö voidaan sulkea pois yöaikaan. Väliaikaisille kävijöille, kuten remonttimies tai siivooja, voidaan luoda tiloihin pääsy tietyllä aikavälillä ja postinjakajalla rajata käyttö vain rappukäytävään.

Ulko-oveen voidaan myös liittää automatiikkaa, joka avaa oven itsestään avaintunnisteella. Tämä helpottaa esimerkiksi lastenvaunujen tai rollaattorin kanssa liikkuvaa.

Lokitoimintoon tallentuu tieto, millä avaimella lukko avattiin ja milloin. Tällainen ominaisuus ehkäisee myös ilkivaltaa.

Lapsiperheitä helpottaa, kun avaimia ei tarvitse tilata isompia määriä ja lasten käytössä avaimet menevät helposti hukkaan. Esimerkiksi Rollock-älylukossa lukko aukeaa omalla älypuhemilla tai lätkällä, eikä avaimia tarvitse kuljettaa enää mukana.

Älypuhelimeen saatavalla sovelluksella voidaan seurata esimerkiksi ovatko lapset tulleet koulusta kotiin tai voit seurata tuntitöitä tekevän siivoojan tuloa ja poistumista.

Digitaalisia lukitusjärjestelmiä hankitaan myös kaiken kokoisten taloyhtiöiden sekä myös enenevässä määrin omakotitalojen ja kesämökkien ulko-oviin. Erityisen suosittuja nämä järjestelmät ovat olleet vuokrakäytössä tai kohteissa, joissa asukkaat vaihtuvat usein.

Älylukko taloyhtiöön

Älylukko parantaa taloyhtiöiden turvallisuutta pienillä kuluilla

Digitaalisilla lukitusjärjestelmillä tavoitellaan parempaa asumisen laatua sekä kustannussäästöjä. Jos mekaanisen lukon avain häviää, voidaan taloyhtiöissä koko huoneiston lukot joutua sarjoittamaan uudelleen. Asukas saa uudet avaimet ja kulut tästä ovat satoja euroja. Lisäksi tästä aiheutuu muitakin harmeja ja riskejä, koska kadonneella avaimella päästään yleensä portaikkoihin, yleisiin tiloihin ja varastoon.

Älylukkoratkaisuissa näitä ongelmia ei enää ole. Jos älyavain menee hukkaan, lätkä tai tunniste voidaan helposti mitätöidä. Vahingot jäävät muutamiin kymmeniin euroihin. Muut avaimet toimivat kuten ennenkin.

Yleinen turvallisuus ei myöskään tästä vaarannu, vaan älykkään järjestelmän avaimet levittävät tiedon niihinkin lukkoihin, joihin nettiyhteyttä ei ole. Yksinkertaisempiin lukkojärjestelmiin muutos voidaan joutua ohjelmoimaan paikan päällä, mutta mekaanista uudelleensarjoitusta ei tarvita. Lisäksi digitaalinen lukitusjärjestelmä tarjoaa monia muita hyötyjä perinteiseen mekaaniseen verrattuna.

Lukitusten turvallisuutta voi parantaa myös itse. Avain on arvoesine, jota pitää säilyttää huolellisesti. Avaimeen ei pidä liittää yksilöiviä tietoja, kuten nimeä tai osoitetta tai edes huoneiston numeroa. Näin kadonneesta avaimesta ei voisi päätellä, mihin se sopii. Harkitse myös tarkkaan, kenelle lainaat avainta. Kaikki huoltomiehet ja esimerkiksi air bnb -vieraat eivät ole luotettavia. Vailla patenttisuojaa olevasta avaimesta on helppo teettää kopio. Ammattimaiset huoltoyhtiöt ja isot taloyhtiöt osaavat yleisavainten hallinnan. Esimerkiksi tekniseen tilaan pääsemiseksi ei tarvita yleisavainta. Sen oikea säilytyspaikka ei ole hallituksen jäsenen kotona edes pienessä yhtiössä.

Lue lisää Kasken palveluista taloyhtiöille!

Omakotitalojen turvallisuus kasvaa, kun ulko-ovet on varustettu älylukolla

Kukaan ei halua kotiinsa kutsumattomia vieraita. Kun omakotitalojen ulko-ovet hankitaan älylukolla varustettuina, asumisen turvallisuus kasvaa. Ulko-oven avaimen jättäminen kynnysmaton alle tai kukkaruukkuun oven ulkopuolelle ei ole turvallista. Älylukon kanssa ei tarvitse enää keksiä säilytyspaikkaa avaimille, vaan kodin ulkopuoliselle käyttäjälle voi antaa tilapäisen koodin. Koodi voi olla voimassa esimerkiksi yhden vuorokauden, minkä jälkeen se lakkaa toimimasta.

Älylukon kanssa ei myöskään tarvitse myöhemmin miettiä, muistiko varmasti laittaa ulko-ovet lukkoon. Automaattinen lukintatoiminto lukitsee automaattisesti oven sen suljettuasi.

Jos kadotat älylukon tunnisteen, voit poistaa kadonneen tunnisteen käyttöoikeuden, ja näin turvallisuus säilyy ja kadonneen avaimen riski katoaa. Samalla kertaa voit ohjelmoida uuden tunnisteen käyttöön.

Älylukon hallinta ja käyttö

Lukkojen hallinta on kätevää. Älylaiteohjauksella oven saa auki tai kiinni mistä tahansa, milloin tahansa – kunhan datayhteys toimii. PIN-koodin käyttö päivittäisessä käytössä on vaivattominta. Menetpä sitten lenkkeilemään tai muun sinulle tärkeä harrastuksen pariin, avaimelle ei tarvitse enää keksiä säilytyspaikkaa. Sisään pääset kätevästi koodilla. Älä jätä avainta enää kynnysmaton alle, vaan anna tarvittaessa tilapäinen koodi sitä tarvitsevan käyttöön. Koodi on voimassa yhden vuorokauden, jonka jälkeen koodi lakkaa toimimasta.

Lukitukset älylukko

Lapsiperheitä helpottaa, kun avaimia ei tarvitse tilata jokaiselle lapselle erikseen. Esimerkiksi Yale Doorman -älylukossa lukko aukeaa omalla, henkilökohtaisella PIN-koodilla, eikä avaimia tarvitse kuljettaa enää mukana ja pelätä niiden katoamista.

Älylukon voi avata koodin lisäksi muun muassa kulkutunnisteella eli ”lätkällä” tai lisävarusteena ostettavalla kaukoavaimella. Kaukoavaimella etäaukaisu on helppoa. Kun lapsilla on kiire sisälle ja olet itse vielä keräämässä ostoksia autosta, voit avata oven kaukoavaimella ja lapset pääsevät sisälle. Kaukoavaimella voit avata oven ovikellon soidessa vaikka yläkerrasta, eikä sinun tarvitse juosta ovelle ovea avaamaan.

Älypuhelimeen saatavalla sovelluksella voidaan seurata esimerkiksi, milloin lapset ovat tulleet koulusta kotiin tai milloin tuntitöitä tekevä siivooja on tullut taloon ja poistunut sieltä.

Digitaalisia lukitusjärjestelmiä hankitaan myös kaiken kokoisiin taloyhtiöihin, myös enenevässä määrin omakotitaloihin ja kesämökkeihin. Erityisen suosittuja nämä järjestelmät ovat olleet vuokrakäytössä tai kohteissa, joissa asukkaat vaihtuvat usein.

Mistä älylukko saa virtaa?

Asuinkiinteistöjen yleisimpien älylukkojen avaimet näyttävät perinteisiltä avaimilta. Äly on avaimen sisässä ja esimerkiksi kotimaiset älylukot saavat käyttövoimansa avaimen painamisesta lukkoon. Lukko ei tarvitse ulkopuolista sähköä eli sähkökatko ei haittaa toimintaa. Myös ulkopuolelta tulevalla sähköllä toimivia lukkoja käytetään asuinkiinteistöissä. Akulla tai paristolla turvataan sähkönsaanti sähkökatkon aikana.

Yale Doorman -älylukot toimivat tavallisilla paristoilla, joissa riittää virtaa jopa vuodeksi. Kun paristoiden virta on vähissä, tulee puhelimen sovellukseen ilmoitus asiasta. Jos virta kuitenkin jostakin syystä pääsee loppumaan, voidaan lukko käynnistää 9 voltin paristolla ulkopuolelta ja avata lukko rekisteröidyllä elektronisella avaimella. Sisäpuolen painike avaa aina lukon, vaikka siihen ei tulisikaan virtaa.

Kun ulko-ovien lukitus menee remonttiin

Kun suunnitellaan mekaanisten ulko-ovien lukitusten uusimista digitaalisiin, alkaa projekti tarpeiden kartoituksella. Myös tulevia tarpeita kannattaa ennakoida, koska järjestelmät ovat pitkäikäisiä. Kartoitus ja esiselvitys tehdään yhteistyössä pätevän lukitus- ja turvallisuusalan ammattilaisen kanssa. Alan työntekijältä vaaditaan voimassa oleva turvallisuuskortti ja yritykseltä poliisihallituksen myöntämä elinkeinolupa. Ammattilainen tutkii nykyisten lukkojen ja ulko-ovien kunnon sekä lukkorunkojen ja heloitusten uusimistarpeet. Usein 1980-luvulla ja sitä uudemmissa lukoissa selvitään valtaosin lukkopesien uusimisella.

Taloyhtiön hallituksen ja muiden hankintaa valmistelevien on hyvä tutustua uusiin digitaalisiin järjestelmiin. Uudet digitaaliset järjestelmät tarjoavat mahdollisuuksia, joissa on monia hyviä ominaisuuksia. Tarjouksen tulee sisältää lukitusjärjestelmän, asennuksen ja käyttöönoton lisäksi ylläpitopalvelut. Miltä osin ylläpidosta maksetaan kiinteällä kuukausimaksulla ja miltä osin per tapahtuma? Ylläpidon järjestelyt, vastuut ja roolit tulee suunnitella huolellisesti. Ylläpito on turva- ja lukitusalan ammattilaisten työtä. Perinteinen mekaaninen lukkojärjestelmä on halvempi hankkia mutta kalliimpi ylläpitää. Kannattaa siis arvioida järjestelmän koko elinkaaren kustannukset.

Sähköinen lukko taloyhtiöön

Lue kokemuksia Kasken palveluista! 

Mitä älylukko maksaa?

Lukkoremontin kustannukset vaihtelevat isossa haarukassa tapauskohtaisesti iän, nykytilanteen, järjestelmän koon ja tarvittavien ominaisuuksien mukaan. Älylukko uudehkon perinteisen lukon tilalle maksaa asennuksineen ja arvonlisäveroineen noin 500-1200 euroa, kun heloja ja runkoa ei tarvitse uusia. Porraskäytävän ulko-oven älylukitukseen tulee budjetoida noin 1000-2500 euroa arvonlisäveroineen.

Älylukkojen hankinta käsitellään yhtiökokouksessa, jonka enemmistö tekee päätöksen. Esitys on syytä perustella huolellisesti, koska monilla ihmisillä on turhia pelkoja ja ennakkoluuloja nykyaikaisista lukitusjärjestelmistä. Kaikkia lukkoja ei ole pakko vaihtaa kerralla. Porraskäytäviin, ulko-oviin ja yhteisiin tiloihin voi asennuttaa digitaaliset älylukot, vaikka huoneistoihin jäisikin mekaaniset lukot. Turvallisuus paranee, yhteisten tilojen hallinta ja valvonta helpottuu eikä yhden asukkaan avaimen hukkuminen haittaa koko taloa.

Suomessa kehitetty turvatekniikka on huippuluokkaa ja suomalaisia valmistajia arvostetaan maailmalla. Tunnettuja kotimaisia älylukkojen valmistajia ovat Abloy ja Rollock. Molempia lukituksia on saatavilla valmiiksi asennettuna Kaski-oviin.

Tutustu Kaski-oviin tarkemmin lataamalla ovi- ja ikkunakirja!

Takaisin