Erityisesti taloyhtiöissä talvi on parasta aikaa ikkunaremontille. Ikkunaremontti on vuodenajasta riippumatta työnä aina samanlainen, mutta talvella suoritettu ikkunaremontti säästää taloyhtiön nurmialueita ja istutuksia. Myös asukkaiden tavoittaminen ja ikkunaremontista tiedottaminen onnistuu varmemmin talvella, kun asukkaat eivät ole kesälomanvietossa.
Ikkunaremontti suunnitteilla? Varaa Kaskipuun maksuton kartoitus- ja suunnittelukäynti – autamme mielellämme!
Taloyhtiön ikkunaremontti kannattaa tehdä talvella
Ikkunaremontin suunnittelun yhteydessä käydään läpi Kaskipuun toimintatapaa ja talviaikaan tehtäviä suojaustoimenpiteitä. Kaskipuun liiketoimintajohtaja Pasi Liias ja aluepäällikkö Paavo Parikka ovat yhtä mieltä siitä, että talvi on usein jopa parempi vuodenaika ikkunaremontin tekemiselle.
“Erityisesti rivitaloyhtiöissä talvella tehty ikkunaremontti on paljon parempi vaihtoehto, kun kasvillisuus ei häiritse ja nurmikot pysyvät kunnossa”, kuvaa Parikka.
Ikkunaremontin yhteydessä joudutaan usein menemään nurmialueille kurottajan tai nosturin kaltaisilla raskailla koneilla. Näissä tapauksissa ikkunaremontti kannattaa ehdottomasti suorittaa talvella, sillä maan ollessa jäässä salaojat, pihakaivot ja nurmialueet pysyvät ehjänä.
”Jos suunniteltaessa huomataan, ettei ikkunoita päästä nostamaan kantavilta pinnoilta, pyritään taloyhtiö ohjaamaan talvikohteeksi. Toinen vaihtoehto on kantaa ikkunat käsin huoneistoihin, joka on ikkunaremontin kestoa jatkava toimenpide”, Liias toteaa.
Talvella tehty ikkunaremontti ei laske huoneiston lämpötilaa
Asunnon lämpötila ei merkittäväksi laske talvella suoritetun ikkunaremontin aikana. Ikkunaa vaihtaessa ikkuna-aukko on kokonaan ilman ikkunaa parista minuutista kymmeneen minuuttiin. Ikkunanvaihtoon kuluva aika riippuu talon rakenteesta.
“Kun vanha ikkuna on purettu pois, ikkuna-aukko imuroidaan ja korkoruuvit laitetaan paikoilleen. Parissa kolmessa minuutissa ovat uusi ikkuna ja ulkopuitteen lasi paikallaan”, kertoo Liias.
Asiakkaan näkökulmasta huonekasvien siirtäminen esimerkiksi pesuhuoneeseen on usein ainoa konkreettinen ero talvella suoritetun ikkunaremontin ja kesäaikaan tehtävän ikkunaremontin välillä.
Ikkunaremontin kokonaiskesto on harvemmin taloyhtiöille merkittävin seikka, enemmän vaakakupissa painaa yhden asunnon valmistumiseen menevä aika. Kaskipuun suorittamassa ikkunaremonteissa pyritään tekemään aina yhden päivän aikana valmiiksi yhden asukkaan huoneisto.
”Päivän aikana voidaan tietysti asentaa useampikin huoneisto, mutta siihen vaikuttaa aina talon rakenne ja vaihdettavien tuotteiden määrä”, Liias summaa.
Etukäteissuunnittelu taklaa mahdolliset haasteet
Selkeää pakkasrajaa ikkunaremontille ei varsinaisesti voida antaa, sillä asiaan vaikuttaa taloyhtiön rakennustyyppi ja rakennusten koko – esimerkiksi rivitalon ikkuna-aukon suojaaminen pressuilla on helpompaa kuin kerrostalossa. Syksyllä ja keväällä kelirikko voi aiheuttaa tarvetta sisätilojen lisäsuojaukselle, jolla huolehditaan siisteydestä myös kurakeleillä.
Taloyhtiön lumitöistä ikkunaremontin aikana sovitaan aina ennen remontin alkamista, näin remontin aikana ei tule yllätyksiä. Taloyhtiön sijainti ja piha-alueen tila määrittelee, millaisia tuote-eriä ikkunoita voidaan ottaa. Isolle piha-alueelle voidaan aurata riittävästi tilaa vaikka koko kerrostalon ikkunoille ja pienille pihoille tuotteet tuodaan useammassa erässä.
Talvi on ikkunaremontille parasta aikaa siinäkin mielessä, että taloyhtiön asukkaat eivät ole lomalla ja näin tiedottaminen on helpompaa. Usein taloyhtiöissä oivalletaankin, että ikkunaremontti kannattaa tehdä mahdollisuuksien mukaan loma-aikojen ulkopuolella.
Ikkunaremontteja vuoden ympäri
Ikkunaremontti rytmittyy taloyhtiössä sen mukaan, miten hankkeita valmistellaan ja päätöksiä tehdään. Usein yhtiökokoukset käydään keväisin, jolloin myös lyödään lukkoon päätös ikkunaremontista. Ikkunaremonttien toteutusaika määräytyy pitkälti asentajien työjonon ja tehtaan tuoteresurssien mukaan.
Kaskipuulla on vyöllään lukematon määrä onnistuneita taloyhtiöiden ikkunaremontteja. Liias ja Parikka kannustavatkin ottamaan yhteyttä jo suunnitteluvaiheessa, mikäli jokin ikkunoihin liittyvä asia askarruttaa.
“Talvi tai kesä – jos on kysymyksiä, voi ottaa rohkeasti yhteyttä. Olemme Pasin kanssa yhteensä melkein 40 vuotta vaihtaneet ikkunoita, eikä yksikään suunniteltu ikkuna ole jäänyt vaihtamatta”, Parikkaa muistuttaa.
Mietityttääkö taloyhtiön ikkunaremontti? Lue vinkkimme onnistuneeseen ikkunaremonttiin!