Ikkunoiden huurtuminen – Miksi ikkunat huurtuvat?

Ikkunoiden huurtuminen ikkunaremontti

Nyt on jälleen se aika vuodesta, jolloin voit havaita ikkunoiden huurtuneen.  Huurtumista esiintyy enimmäkseen keväällä ja syksyllä nopeiden lämpötilan vaihteluiden vuoksi. Aamuauringon lämmittäessä ulkoilmaa, sen kosteus tiivistyy kylmään, yöllä jäähtyneeseen lasiin ja syntyy huurretta. Tämä ilmiö on sama, joka huurruttaa taivasalla olevan auton ikkunat aamuisin. Ulkolasin huurtuminen on merkki siitä, että ikkuna eristää lämpöä hyvin tehokkaasti. Huono ikkuna ei huurru, koska sisältä tuleva lämpö pitää ulkolasin kuivana. Huurtuminen on yleistynyt ikkunoiden parantuessa.  Tarkista aina ensin, millä pinnalla kosteutta esiintyy ja sen jälkeen voidaan tutkia, mistä huurteen muodostuminen voi johtua. Mikäli huurretta kertyy lasin sisäpinnalle tai ikkunan väliin, on huurtumisen syy selvitettävä.

Eri ikkunan pintojen huurtumisen syyt

Ulkopinnan huurtuminen syksyisin ja keväisin on normaali ilmiö energiatehokkailla ikkunoilla, eikä sitä ole syytä pelästyä. Etenkin kirkkaina öinä voi havaita huurtumista ja tämä on mahdollista talvisinkin, tällöin ikkunaan ilmestyy kuuraa. Tämä huurtuminen eli kondenssi voi johtua myös siitä, että sisäpuolella lämpötila on alhainen. 

Sisäpinnan huurtuminen kertoo yleensä sisäilman liiallisesta kosteudesta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Tällöin lasin pinta ei tuuletu riittävästi. Ilmanvaihto on yksi tärkeimmistä rakennuksen ominaisuuksista ja jos ilmanvaihto ei toimi, talossa ei ole mukava oleskella. Pitkällä aikavälillä nämä ongelmat voivat aiheuttaa hankaliakin sisäilmaongelmia. Mikäli huoneistossa on korvausilmaventtiili, varmista että se on auki-asennossa.  Sopiva suhteellinen kosteus on 35-55 %. Varmista myös, ettei mikään esine tai esim. verhot estä ilman kiertoa ikkunan edessä.

Ikkunan välin huurtuminen voi taas johtua esimerkiksi huoneiston ylipaineen vuoksi ruutujen väliin pääsevästä kosteasta sisäilmasta, joka tiivistyy viileämmän ulommaisen ruudun sisäpintaan. Säädä tällöin ilmanvaihtoa. Huurtuminen voi johtua myös siitä,  että sisälasi ei ole tiivis ja kunnolla kiinni ja tiivisteet vuotavat. 

Ikkunan ulkolasin sisäpinnan huurtuminen johtuu yleensä siitä, että huoneesta pääsee lämmintä ilmaa välitilaan tai välitila ei tuuletu riittävästi. Tarkista tällöin, että kaikki lukitukset sisä- ja ulkopuitteessa ovat kiinni. Varmista, että huoneisto on alipaineinen. Jos talossa on ylipainetta, lämmin kostea ilma työntyy rakenteen sisään sen heikoista kohdista. Kun kosteus kohtaa kylmän pinnan, se tiivistyy vedeksi rakenteeseen. Varmista myös tiivistys paperitestillä: laita paperi tiivisteiden päälle ja sulje ikkuna. Kun vedät paperia suljetun puitteen välistä, selviää tiivisteen toimivuus. Vedettäessä tiivisteen vastuksen kuuluu tuntua.

Mikäli ikkunasi ei ole tiivis, voit katsoa ohjeet ikkunat tiivistykseen täältä! 

Lisää aiheesta täältä.

Pinnoite estää ikkunoiden huurtumista 

Vaikka ikkunoiden ulkopinnan huurtuminen ei ole vaarallista, se voi silti olla kiusallista; onhan ikkunan perusidea kuitenkin läpinäkyvyys. Huurtumista voidaan estää käyttämällä ulommaisena lasina pinnoitettua selektiivilasia. Pinnoitus vähentää jäähtymistä, jolloin kosteus ei tiivisty lasiin. Pinnoitteen voi tilata esimerkiksi vain avoimen päätyseinän ikkunoihin, joissa huurtumisriski on suurin. Kaskipuun Thermo -ikkunoissa on vakiona huurtumattomat lasit.

Tutustu: Kaski MSEA ikkunat ja MEKA ikkunat tarkempiin ominaisuuksiin tuotekorteista.

Lataa Kasken ikkuna- ja ovikirja, josta saat hyödyllistä tietoa ikkunaremontista!

Takaisin