Ikkunoiden tiivistys – miksi, milloin ja miten se tehdään?

Vaikka eteläisen Suomen talvet eivät aivan entisen veroisia enää olekaan ja toisinaan lunta sataa juhannusaattonakin, ovat suomalaiset pääsääntöisesti tottuneita siihen, että vuodenajoissa on selkeää vaihtelua. Esimerkiksi syksyn tullessa halutaan mieluiten pitää lämpö sisällä kodissa, kun taas kesähelteillä keskitytään ohjaamaan lämmin ilma pois ja viilentämään sisätilat mahdollisimman hyvin. Keväällä kaupungeissa asuvat voivat huomata huonon tiiviyden karmien väleissä olevasta tummasta liasta.

Miksi ikkunoiden tiivistys kannattaa tehdä?

Ikkunoiden tiivistäminen tuo asumisviihtyvyyttä, energiansäästöä ja täten myös säästöä kukkarolle. Myös ikkunoiden käyttöikä pitenee, sisäilma pysyy puhtaana ja melua tulee sisälle vähemmän. Ikkunoiden tiivistys on pieni ilmastoteko, jonka jokainen voi tehdä omassa kodissaan ja vapaa-ajanasunnossaan.

Myös ovet kannattaa huoltaa ja tiivistää aika ajoin. Lue lisää ulko-oven tiivistämisestä!

Milloin ikkunoiden tiivistys on tehtävä?

Ikkunoiden tiivisteiden kunto kannattaa tarkistaa vuosittain. Vaikka ikkunat ja puitteet kestävät käytössä pitkään, tiivisteitä voi joutua vaihtamaan siihen nähden useinkin, riippuen tiivistemateriaalista. Tiivisteiden kunto ja paikallaan pysyminen tarkistetaan ikkunoiden muun huollon tai pesujen yhteydessä. Tarkista tällöin että tiivisteet ovat ehjät ja paikoillaan ja sisäpuite tiivistyy karmia vasten. Irronnut tiiviste tulee painaa takaisin paikalleen ja vaurioitunut tiiviste uusia.

Yleensä tiivistäminen tehdään sillä hetkellä kun veto tai kylmä todetaan asunnossa ensi pakkasilla. Huurtuminen voi olla merkki tiivisteiden huonosta kunnosta. Jos ikkunat huurtuvat ulkolasin sisäpinnalta, silloin ikkunan välitilaan saattaa päästä lämmintä ja kosteaa sisäilmaa. Lue lisää siitä, miksi ikkunat huurtuvat.

On normaalia että ikkunan välitilassa on joskus hyönteisiä tai pölyä, koska nykyaikainen puu-alumiini-ikkuna on suunniteltu siten, että ilma pääsee kiertämään puitteiden välisessä tilassa tuulettaen rakennetta ja estäen kondenssin muodostumista. Tämän takia ulkopuitteen tiiviste ei mene yhtenäisenä ympäri asti puitetta. Näistä väleistä mahtuu hyönteiset ja pöly tulemaan välitilaan.

Miten ikkunoiden tiivisteet vaihdetaan?

Ihan ensimmäiseksi tulee selvittää, millainen tiiviste ikkunassa on. Mikäli ikkuna on Kaskipuulta, voidaan tilauksen perusteella toimittaa juuri oikeanlainen tiiviste. Jos taas kyseessä on joku muu ikkuna, kannattaa rautakauppaan ottaa mukaan pätkä vanhaa tiivistettä ja käyttää sitä apuna uuden tiivisteen valinnassa. Tiivisteiden muoto ja koko vaihtelevat, kuin myös niiden kiinnistystavat. Ikkunoissa tiiviste painetaan sille varattuun uraan.

Pehmeitä tiivisteitä ei saa maalata. Parhaassa tapauksessa maali irtoaa lähes välittömästi. Jos maali tarttuu tiivisteeseen, tiiviste jäykistyy. Se huonontaa tiivisteen eristyskykyä ja kestävyyttä.

Kun ikkunoiden tiivistys ei enää riitä

Jonain päivänä eteen tulee lopulta se tilanne, että vanhojen ikkunoiden tiivistäminen ei enää riitä. Uusien ikkunoiden hankkimista on syytä alkaa suunnitella siinä vaiheessa kun ikkunat ovat palvelleet 30 – 40 vuotta. Säännöllisillä huoltotoimenpiteillä ikkunoiden elinikä pitenee, joten vuosittainen ikkunatiivisteiden tarkistaminen ja tiivistyksen uusiminen aina tarvittaessa todellakin maksaa vaivan!

Varaa tästä maksuton esittelykäynti ja pyydä Kasken ikkuna-asiantuntija paikan päälle keskustelemaan ikkunaremontista.

Lue asiakkaiden kokemuksia Kasken ikkunoista!

Tilaa ikkunoihin uudet tiivisteet Kasken varaosakaupasta. 

 

Takaisin