Tahtituotanto tekee Kaskipuun tuotannosta täsmällistä ja tehokasta

Kaskipuun tuotannolle tahtituotanto on tuttu tapa työskennellä.

Rakennusalalla aikataulussa pysyminen on kaiken a ja o. Jotta aikataulussa pysytään, myös tavarantoimittajien tulee pitää huolta toimitusaikojen säntillisyydestä. Tahtituotanto mahdollistaa tehokkuuden niin työmailla kuin tuotannossa, sillä se helpottaa projektinhallintaa ja lyhentää projektien kokonaiskestoa. Se tuo mukanaan myös säästöjä.

Tahtituotanto on tapa toimia ja rakentaa. Käytännössä se on tarkasti suunniteltua ja aikataulutettua projektityötä, jolla tavoitellaan tehokkaampaa työskentelyä. Se vähentää myös varastoinnin tarvetta, kun tavara siirtyy tuotannosta rakennustyömaalle juuri ennen kuin sitä tarvitaan.

– Tahtituotanto terminä on yleistynyt viime vuosina ja se alkaa olla käytössä kaikilla suurimmilla ja edistyksellisimmillä rakennusliikkeillä, Kaskipuun avainasiakaspäällikkö Kari Pohjola kertoo.

Kaskipuun tapauksessa tahtituotanto tarkoittaa tarkkaan rajattuja toimitus- ja pakkauseriä. Tuotanto ja toimitukset on aikataulutettu tarkasti päivä- ja kellonaikatasolla.

Tahtituotannon hyödyt ovat selvät: tuotteet valmistuvat aikataulutetun tuotannon ansiosta oikea-aikaisesti ja toimitukset pysyvät ajoissa. Pitkää varastointia ei tarvita, jolloin syntyy myös kustannustehokkuutta.

Tahtituotanto vaatii aktiivista yhteydenpitoa

Kaskipuun tehtaalla valmistetaan tuotteita monenlaisille asiakkaille aina pientaloista taloyhtiöihin ja liiketiloihin. Erilaisten tuotteiden ja asiakkaiden palveleminen vaatii suunnitelmallisuutta.

– Toimitamme valmiita tuotteita ympäri Suomea, mikä vaatii logistiikan tarkkaa suunnittelua. Tyhjillä autoilla ei kannata ajaa, vaan pyrimme saamaan autojen täyttöasteen mahdollisimman korkeaksi. Näin sekä Kaskipuu että asiakas säästävät rahdissa, Kaskipuun tehtaanjohtaja Harri Hytönen sanoo.

Myynnin näkökulmasta tahtituotanto vaatii aktiivista kommunikointia sekä asiakkaan että tuotannon kanssa.  Tuotannon ja myynnin yhteensovittaminen on jatkuvaa tasapainoilua. Viikoittaiset yhteenvetopalaverit myynnin, tehtaiden ja asiakkaan välillä pitävät kaikki osapuolet ajan tasalla työn etenemisestä. Muutoksiakin matkaan usein mahtuu, jolloin jatkuvan yhteydenpidon merkitys korostuu entisestään.

– Kaskipuun tuotantolaitoksissa eri asiakassegmenteille on varattu hallittu kapasiteetti, mikä varmistaa toimitusvarmuuden. Tämä on tärkeää etenkin niille rakennusliikkeille, joiden projekteissa hyödynnetään tahtituotantoa, Pohjola kuvailee.

Laatua ja asiakkaan kuuntelua

Kaskipuu on moderni toimija varsin perinteisellä alalla. Halu kehittää ja kehittyä asiakkaiden toiminnan mukana näkyy kaikessa tekemisessä. Modernit tuotantolaitokset soveltuvat tahtituotannon tarkkaan aikataulutettuun tuotanto- ja toimitusprosessiin. Vuosien kokemuksen myötä myös tuotannollinen osaaminen on kehittynyt ja asiakaskenttä on tullut tutuksi.

– Meillä Kaskipuulla on parhaat tuotteet, paras toimitusvarmuus ja erinomaiset myyjät. Huolehdimme asiakkaasta kaikissa projektin vaiheessa, myös varsinaisen toteutuksen jälkeen, tuotannon vetämisestä Kaskipuulla vastuussa oleva Hytönen vakuuttaa.

– Olemme luotettava kumppani, ja haluamme kasvaa ja kehittyä alan edelläkävijöinä. Toivomme myös, että saamme toimia kumppaneina asiakkaillemme pitkään, sillä niin opimme tuntemaan asiakkaan tarpeet syvemmin ja voimme vastata tarpeisiin paremmin. Prosessien tunteminen tuo sekä asiakkaalle että meille synergiaetuja, Pohjola summaa.

Valmiita asuntoja liukuhihnalta

Yksi Kaskipuun yhteistyökumppaneista on Fira Rakennus Oy, jolla on neljä rakentamisen linjaa: toimitilarakentaminen, asuntorakentaminen, modernisointi-linja ja asuntokorjaus. Rakentamisen palveluyhtiönä Fira keskittyy laadukkaisiin hankeratkaisuihin kasvavilla rakentamisen osa-alueilla erityisesti pääkaupunkiseudulla. Yritys hyödyntää asuntorakentamisessa tahtituotantoa.

– Firan asuntolinjassa on otettu käyttöön eräänlaiset tehdasmallit. Runkotehdas rakentaa asuinkerrostalon rungon.  Sisätehdas taas hoitaa sisävaiheen työt, kunhan runko on ensin valmis ja vesikatto vedenpitävä, Firan työpäällikkö Jyri Kauppinen kuvailee.

Firan projekteissa etenkin sisätehdas hyödyntää tahtituotantoa. Ratkaisu on erityisen toimiva, kun työmaalla toimii useita osaajia samaan aikaan – yksi työstää asunnon väliseinät, toinen maalaa pinnat, kolmas hoitaa lattian, ovet ja kalusteet paikoilleen.

– Eri työvaiheiden aloitusväli on ollut tyypillisesti kahdesta kolmeen viikkoon. Tahtituotannossa tällaisesta urakkaluontoisesta toimintamallista on luovuttu, ja sen sijaan eri työvaiheet on aikataulutettu niin, että asunnot valmistuvat kuin liukuhihnalla: valmiita asuntoja syntyy päivittäin, ja liukuhihna etenee hiljalleen seuraaviin asuntoihin.

Kauppinen muistuttaa, että tahtituotannon tarkoituksena ei ole hosua tai tehdä töitä hiki hatussa. Varsinainen työhön käytetty aika on sama kuin perinteisellä työmaalla, mutta työmaan kokonaiskesto lyhenee, kun työvaiheiden välissä ei ole tyhjäkäyntiä. Näin myös aikaan sidotut kustannukset saadaan minimoitua. Niitä ovat esimerkiksi työmaaparakit, työmaa-aidat, vuokra-alueet ja niin edelleen.

– Työmailla ei enää myöskään varastoida tavaraa, vaan tahtituotannon ansiosta tavarat puretaan ja otetaan käyttöön sitä mukaan, kun ne saapuvat. Hankimme materiaalit itse, jolloin työntekijän ei tarvitse kuin tulla paikalle, tehdä työt aikataulussa ja sulkea valmiin asunnon ovi perässään, Kauppinen toteaa.

 

Mitä Viitasaaren tehtaallamme tapahtuu? Lue lisää Kaskipuun ikkunoiden valmistamisesta!

Takaisin