Varmaa on vain muutos
Asenne ratkaisee miten suhtaudut jatkuvaan muutokseen
Meillä ihmisillä on taipumus sopeutua vallitseviin olosuhteisiin nopeasti. Tavastamme toimia muodostuu tuttu rutiini ja usein käy niin, että pidämme toimintatapaamme ainoana oikeana tapana toimia. Pahimmassa tapauksessa aivomme sulkevat vaihtoehtoisia toimintamalleja ajattelun ulkopuolelle ja käperrymme.
Suomalainen työelämä on kuitenkin jatkuvassa muutoksessa. Moni on varmasti viime vuosina miettinyt, milloin jatkuva muutostahti hieman helpottaa ja suunta selkiytyy. Suomen kokoisessa maassa toive on turha. Pienenä maana meidän on pakko sopeutua siihen, että maailma ympärillämme muuttuu. Muutosta ei voi pysäyttää eikä juuri hallitakaan, mutta siihen voi sopeutua.
Yritystoiminnan kehityksen kulmakivi onkin jatkuva kyseenalaistaminen. Meillä ole varaa vakuutella ja uskotella itselle, että homma on hanskassa muita paremmin. Kilpailu kiristyy ja tarvitaan uutta ajattelua. Muutos voi luoda työntekijöissä epävarmuuden ilmapiiriä, mutta se on onneksi myös mahdollisuus.
Tyytyväisyys tappaa kehityksen
Myös Kaskipuulla eletään jatkuvaa kehityksen aikaa. Kriittistä ajattelua tarvitaan organisaation jokaisella tasolla johtoportaasta tuottavaan työhön. Jos haluamme luoda uusia tapoja myyntiin, tuotantoon, hankintoihin tai mihin tahansa, tarvitsemme avarakatseisuutta, kykyä asettaa nykyinen toimintatapa kritiikin alaiseksi ja valmiutta kokeille uutta.
Aito muutoskipinä syntyy, kun siitä koetaan olevan hyötyä paitsi yritykselle, myös oman uran kehitykselle. Henkilöstön sisältä kumpuavat mielipiteet ovat tärkeitä, koska siellä asiat usein tunnetaan käytännön tasolla parhaiten. Koska jatkuva kyseenalaistaminen on uuden oppimisen, oman toiminnan parantamisen ja muutoksen edellytys, meidän on opittava sietämään myös kritiikkiä. Meillä ei ole varaa olla ylimielisiä.
Hyvät periaatteet ja hienot perinteet eivät suojaa muutokselta, ei myöskään Kaskipuun kohdalla. Yli 40 vuoden kokemus ovien ja ikkunoiden valmistamisesta tuo loistavan kilpailuedun mutta pahimmillaan voi estää oppimisen, jos syntyy ”kun aina on tehty näin” -ajattelua. Oman tekemisen muuttaminen on ainoa taito, joka voi auttaa meitä menestymään jatkossakin. Tärkeäksi osaamiseksi nousevat myös kyvyt, joita koneilla ei ole. Näistä keskeisimpiä on empatian taito, joka korostuu erityisesti esimiestyössä.
Matti Kaski, toimitusjohtaja