Oma koodi kullan kallis

Asiakkaalle oma koti on kullan kallis. Me kaskipuulla kunnioitamme tätä ja pyrimme omalta osaltamme tekemään parhaamme sen eteen ikkuna- ja ovitoimituksen osalta.

Tärkeintä asiakkaalle on, että hän saa kotiinsa sitä, mitä on tilannut ja silloin kun on luvattu. Jos tämä ei toteudu, aiheutuu siitä paljon ylimääräistä työtä ja vaivaa.

Ikkunan ja oven tilaus-toimitusprosessi on pitkä ja siihen liittyy paljon toimintoja myynnissä, asiakaspalvelussa, materiaalihallinnossa, alihankinnassa, materiaalien toimituksessa, -vastaanotossa, varastoinnissa, tuotannossa, lähetyksessä, kuljetuksessa, asennuksessa yms. Jokainen työstökone tarvitsee tarkat tiedot, minkälaista koneistusta osaan tulee ja mihin kohtaan. CNC-kone tarvitsee G-koodia toimiakseen ja maalausrobotit oikean värisävyn jne.

Jotta on mahdollisuus tehdä asiat kerralla ja aina oikein, tarvitaan joka toimintoon oikea tieto. Tänä päivänä tieto tuotetaan tietokoneohjelmistoilla. Markkinoilla on paljon hyviä ohjelmistoja eri tarkoitukseen. Lisäksi oman järjestelmän rakentaminen vaatii paljon resursseja ja ennen kaikkea paljon rahaa, joka on poissa muusta kehittämisestä. Minkä ihmeen takia piti sitten lähteä tekemään omaa järjestelmää? Taikasana tässä on kokonaisuuden ja hankitun osaamisen hallinta. Emme halua hukata saavutettua ydinosaamista sopeuttamalla toimintaamme useaan erilliseen järjestelmään, joiden mahdollisia puutteita on hankala tai mahdoton saada täysin toimimaan. Tämä on syy, miksi olemme Kaskipuulla päätyneet koodaamaan tilaus-toimitusprosessin ohjelmistot itse. Käytämme toki myös kumppaneita mutta säilytämme tietotaidon itsellä. Haluamme pitää itsellä ydinosaamisen. Kaiken muun jätämme suosiolla valmisohjelmistojen hoidettavaksi.

Järjestelmäkehityksessä tärkeintä on yrityksen omistajien, hallituksen ja johdon tuki. Ilman tätä kehitys on tuomittu epäonnistumaan. Me Kaskipuulla haluamme olla tiedolla johtamisen esimerkkiyritys ja olemme ymmärtäneet, että ilman toimivaa tietojärjestelmää emme voi taata hyvää asiakaskokemusta.

Järjestelmäkehitys tarvitsee vision. Visio varmistaa sen, että pysytään oikeassa suunnassa ja kokonaisuuden kuva on selkeä. Kaskipuun järjestelmäkehityksen visiossa on tärkeintä toimiva tietomalli, jolla varmistetaan, että kaikki asiakkaalta saatava tieto saadaan jaettua koko toimitusketjulle. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki tuotteet, niiden varusteet ja palvelut mallinnetaan lähtötietojen perusteella kerran, yhteen paikkaan ja kaikella myöhemmin tarvittavalla tiedolla. Tämä visio tukee koko Kaskipuun visiota ja varmistaa sen toteutumisen:

Haluamme olla ikkuna- ja ovialan halutuin yhteistyökumppani, joka tarjoaa parhaan asiakas- ja työntekijäkokemuksen sekä edelläkävijä energiatehokkaissa ja ympäristöystävällisissä tuotteissa.

Kaskipuulla on pitkät perinteet laadukkaiden ikkuna– ja ovituotteiden valmistamiseen ja asennukseen. Kaskipuun suurin vahvuus on pitkä kokemus toimialalta ja ennen kaikkea osaava henkilöstö ydinosaamisen osalta, jota täydennetään tietojärjestelmä- ja koodausosaamisella. Järjestelmäkehityksen vahvuus tulee tästä yhdistelmästä – kokemus tekee varmaksi.

Tarvitaan myös hyvät määritykset liiketoiminnalta siten, että otetaan huomioon koko prosessi, eikä sorruta monimutkaisuuteen ja osaoptimoimaan pientä kokonaisuutta. On hyvä huomioida, että tietojärjestelmällä ei ole itseisarvoa. Jos järjestelmä ei tue liiketoimintaa, se on hyödytön ja arvoton. Tärkeää on, että tietojärjestelmä suunnitellaan tukemaan kokonaisuutta ja käytännön tekemistä.

Olemme onnistuneet järjestelmäkehityksessä. Meillä on käytössä paljon omaa kallista koodia, jolla voimme mallintaa kaikki tuotteemme ja niihin liittyvät varusteet ja palvelut. Asiakas näkee tarjouksesta ja tilausvahvistuksesta tuotteet sellaisena kuin ne tullaan tekemään. Tieto siirtyy eri tehtaille ja toimintoihin sähköisesti, ilman papereita. Pitkään odotettu paperiton tuotanto on Kaskipuun osalta totta.

Meille oma koodi on kullan kallis. Tämä kaikki on kuitenkin tehty asiakasta varten. Luotamme siihen, että asiakas saa sitä, mitä on tilannut ja silloin kun on luvattu, jos se on tietojärjestelmästä kiinni.

Mukavaa syksyä kaikille blogin lukijoille.

Artikkelin kirjoittaja on Jari Heikkinen, Kaskipuun tietohallintojohtaja.

Takaisin