Ulko-oven asennus

Ulko-oven asennus – näillä ohjeilla onnistut!

Kodin julkisivuremontin yhteydessä on usein ajankohtaista myös uuden ulko-oven asennus. Vanhan ja huonokuntoisen ulko-oven vaihtaminen parantaa energiatehokkuutta ja on siten jopa taloudellisesti kannattavaa, sillä uudet ovet ovat huomattavasti tiiviimpiä ja paremmin eristäviä kuin vanhat.

Sen lisäksi, että vanha ulko-ovi ei teknisesti täytä enää tiiveys- ja eristysvaatimuksia, sen muotokielikin voi näyttää vanhalta. Ulko-ovi on talon käyntikortti ja sillä on suuri vaikutus talon ilmeeseen. Talon julkisivulle voi tehdä näyttävänkin kasvojenkohotuksen ulko-ovea vaihtamalla. Ulko-oven asennus onnistuu kotiremontin tekijältäkin, mutta asennuksessa täytyy ottaa huomioon muutamia tärkeitä perusasioita.

Sisäänkäynnin ilmeen muutos ulko-oven vaihdolla.

Miten ulko-oven koko mitataan?

Remonttikohteissa on hyvä muistaa, että ovimitat saattavat poiketa standardeista, mutta useita ovimalleja saa myös erikoismitoissa. On tärkeää valita oikean kokoinen ovi. Uutta taloa rakentaessa oviaukko on paljaana ja se voidaan mitata paikan päällä tai arkkitehdin piirustusten pohjalta. Jos remontoit vanhaa taloa, voi oikeiden mittojen saaminen olla vaikeampaa, sillä oviaukon vapaat mitat ovat piilossa vuorauslistojen ja peitelistojen alla. Kannattaakin aloittaa irrottamalla nämä listat esimerkiksi oven sisäpuolelta, jotta saat selville oviaukon todelliset mitat. Oven karmin ulkomittojen on oltava 20–30 mm pienemmät kuin oviaukon mittojen.

Suurin osa ulko-ovista on vakiokokoisia eli 90 tai 100 x 210 senttiä, mutta erikoismittaisten, suurempien ovien kysyntä on myös lisääntynyt. Trendikästä on myös valita ulko-ovi levikkeellä, mikä tuo näyttävyyttä sisääntuloon.

Oven oikea- tai vasenkätisyys kannattaa miettiä huolella ympäristön ja liikkumisen luontevuuden kannalta. Oven kätisyys on oikea, jos ulkoa katsottuna saranat ovat oikealla.

Ulko-oveen saa halutessa myös useita lisävarusteita. Niitä ovat muun muassa painike, helat, avainpesä, postiluukku, potkupelti, ovisilmä, ovikello, murtosuojarauta, ovipumppu ja erilaiset lukot, kuten turvalukko ja sähkölukko. Lisävarusteita voi lisätä oveen myös jälkikäteen. Katso mitä kaikkea löytyy Kasken varaosa-kaupasta.

Puuovet Kaskipuulta

 

Älylukko avautuu kulkutunnisteella tai älypuhelimella.

Hyvää muotoilua ei ole pelkästään kaunis ulkonäkö ja näyttävyys – oven täytyy olla myös kestävä ja turvallinen. Kasken ulko-ovissa on vakiona murtosuojasaranat ja säädettävä vastarauta. Oviin saat halutessasi myös murtosuojaraudan. Kaskipuun ovimalliston tuotteista suuri osa on saatavana myös palo- ja äänieristysovena.

Uuden ulko-oven valinta

Uuden ulko-oven mallin valinta on ehkä se vaikein osuus ulko-oven asennuksessa, koska vaihtoehtoja on paljon. Sen oikean löytämiseen kannattaa käyttää hieman aikaa ja vaivaa.

Kaskipuulla on kuusi erilaista ulko-ovimallistoa. Niistä löytyy ulko-ovi jokaiseen suomalaiseen kotiin. Oven ulkonäköön vaikuttavat materiaalit, värit, pysty- ja vaakalinjat, koko, lasitus ja lisävarusteet. Elementeillä voidaan toistaa rakennuksen tyyliä tai yksityiskohtia tai sopivasti rikkoa sitä. Esimerkiksi oven värin ei tarvitse olla sama seinän tai ikkunoiden kanssa. Selvästi erottuva väri on yksityiskohta, joka nousee julkisivusta tyylikkäästi esiin.

Lue halutessasi lisää vinkkejä ulko-oven valintaan.

Ulko-oven asennus: Punainen ulko-ovi

Kasken laajasta ovivalikoimasta löydät varmasti oman kotisi ilmeeseen ja arkkitehtuuriin parhaiten sopivan ulko-oven. Voit valita esimerkiksi Kaski Classicin selkeyden ja luotettavuuden tai Kaski Designin puu- tai maalipintaiset ulko-ovet, jotka ovat paikallaan erityisesti modernin arkkitehtuurin täydentäjinä ja yksilöllisen ilmeen luojina. Perinteisiin pientaloihin hyvin sopiva Classic-mallisto edustaa perinteistä suomalaista ovimuotoilua. Design-malliston puiset ja maalipintaiset ulko-ovet soveltuvat mainiosti moderniin taloarkkitehtuuriin. Tarjoamme sisustustietoisille myös muotoilija Ristomatti Ratian ovimallit, jotka nostavat kotisi arvoa entisestään. Mökki- ja hirsitalovalmistajille löytyy myös omat mallistonsa.

Ulko-oven asennus: Kaski Sonka -ovet

Sonka -puuovet hirsimökissä, Kasken Puudesign -mallistosta.

Erityisesti puuovet ovat Kasken suurin ylpeydenaihe. Jokainen niistä on osoitus suomalaisen käsityöosaamisen ja muotoilun korkeasta tasosta. Puuoville on myönnetty sekä avainlippumerkki että Design from Finland -merkki. Kasken puuovet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa materiaalista, jonka suomalaiset tuntevat parhaiten eli puusta. Meillä on pitkät perinteet käsin tekemisessä ja yksilöllisissä ratkaisuissa.

Ulko-oven asennus: Puudesign-malliston ovia

Kasken Puudesign-malliston Kouta- ja Kero-ovet.

Lataa tästä Kasken ovi- ja ikkunakirja ja valitse sopivin ovi kotiisi.

Ulko-oven asentaminen ja esivalmistelut

Ovet on pakattu ja suojattu kuljetuksen ajaksi alustoille ja suojamuoveihin. Nämä pakkaukset eivät ole tarkoitettu pitkäaikaiseen varastointiin ulkona. Ovet tulee varastoida kuivassa tilassa tasaisella alustalla.

Mikäli joudut varastoimaan ovia ulkona, huolehdi alustan tasaisuudesta ja ovien hyvästä säältä ja vedeltä suojaamisesta sekä ilman vaihtumisesta suojapeitteiden ja ovien välillä. Ovet voivat olla kuljetusalustoilla varastoinnin aikana. Valmistaja ei vastaa puutteellisesta suojauksesta tai varastoinnista tuotteille aiheutuneista vaurioista.

Mikäli ostat puuvalmiin oven, huolehdi oven riittävästä pintakäsittelystä ennen asennusta tai heti asennuksen jälkeen. Asenna tiiviste oveen vasta pintakäsittelyn jälkeen. Valmistaja ei vastaa tuotteista, jotka ovat menneet pilalle puutteellisen suojauksen tai varastoinnin vuoksi.

Ulko-oven asennus tarvikkeet ja työkalut

Varaa ulko-oven vaihtamista ja asentamista varten seuraavat työkalut ja tarvikkeet:

  • porakone
  • yleisruuveja (koko 5 x 80)
  • kynä
  • kiilat (muovia tai kovaa kuivaa puuta)
  • rullamitta
  • kuusiokoloavain
  • eristevillaa
  • tiivistemateriaalia ja elastista saumausmassaa
  • kosteuseristettä
  • vasara
  • saha
  • ruuvimeisseli
  • vesivaaka
  • suorakulma

Kaski ulko-oven asennus

Ulko-oven asennus askel kerrallaan

Irrota ensin vanha ovilehti karmeistaan. Sen jälkeen poraa karmiruuvit auki. Leikkaa uretaanit karmin ja seinän välistä auki ja irrota vanha karmi. Puhdista oviaukko uretaanista ja mittaa aukko. Ota myös ristimitta ja tarkista vesivaa’alla oviaukon suoruus.

  1. Tarkista, että kynnyksen alusta on vaakasuora ja oikaise se tarvittaessa. Asenna lämpö- ja kosteuseristekaistaleet (bitumikaistale) kynnyksen alle ennen karmin asennusta. Karmia ei saa asentaa suoraan betonilattian päälle. Liima bitumikermikaistale alustaan elastisella saumamassalla tai bitumiliimalla. Tiivistä lopuksi myös kynnyksen ja asennusalustan saumakohta elastisella saumamassalla.
  2. Kiinnitä asennuskiilat runkoon. Kiiloja on hyvä olla kaksi kiinnityspisteen sisä- ja ulkopuolella, saranoiden kohdalla ja lukkoraudan takana.
  3. Irrota uusi ovilevy karmista. Sovita uusi karmi ja kynnys paikoilleen ja varmista, että karmin reunoille jää 10-20 mm asennus- ja eristysväliä. Karmi tulee asentaa seinän sisäpinnan tasoon tai kivirunkoisessa talossa seinäeristeen kohdalle. Kiilaa karmi niin, että karmin saranasivu on pystysuorassa sekä syvyys- että sivusuunnassa. Tarkista samalla myös karmin ristimitta.
  4. Kiinnitä karmi ruuveilla seinän runkorakenteeseen ensin karmin saranapuolen yläpäästä ja sitten alapäästä. Varmista, että saranapuoli on kohtisuorassa sekä syvyys- että sivusuunnassa.

Kiinnitä loput kiinnityspisteet ruuveilla ja kiiloilla. Tarkista vesivaa’alla, että karmi on suorassa ja että ristimitta täsmää.

  1. Nosta ovilevy saranoille. Asenna oven painike, jotta ovea on helpompi avata ja sulkea, kun tarkastat käyntivälejä. Suorita lopullinen karmin kiristys. Varmista, että ovilevyn ja karmin välinen käyntiväli on kauttaaltaan saman suuruinen ja että ovilevyn ja karmin etureunat ovat joka kohdasta samalla tasolla. Tarvittaessa löysää tai kiristä karmin kiinnitysruuveja ja/tai kiiloja, jotta saat oven suoraan. Tarkista, että ovi avautuu ja sulkeutuu helposti ja moitteettomasti.
  2. Eristä karmin ja ulkoseinän välinen sauma huolellisesti eristevillalla. Asennuskiilat jää siis pysyvästi tukemaan karmia rakennuksen runkoon. Tiivistä sitten karmin ja sisäseinän väli vedottomaksi esimerkiksi elastisella saumausmassalla. Eristettä ei saa laittaa liikaa karmin ja seinän väliin, koska paisuessaan se voi pullistaa karmia ovilevyä vasten. Täytä vaahdolla vain noin 2/3 karmin leveydestä. Voit tehdä vaahdotuksen myös kahdessa erässä estääksesi liiallisen paisumisen. Tarkista myös, että karmin ja kynnyksen väliin ei jää rakoa. Rakojen tiivistäminen varmistaa vesitiiveyden ja vedottomuuden.
  3. Viimeistele asennus kiinnittämällä sisäpuolelle listat ja ulkopuolelle vuorilaudat. Kynnyksen ulkopuolelle asennetaan vesipelti. Laita karmiruuvien reikiin niihin tarkoitetut muoviset peitetulpat. Asenna lukot ja pintahelat. Asenna lukkopesä pian oven asennuksen jälkeen, jotta vältetään kosteuden pääsy avoimesta lukkorunkoreiästä oven sisälle. Säädä tarvittaessa saranoita ja vastarautaa. Voitele saranat asennuksen yhteydessä ja myöhemmin vuosittain. Tippa vaseliinia saranatapin päähän riittää.

Jos kuitenkin antaisin ammattilaisen asentaa sen…

Jos näiden ulko-oven asennusohjeiden jälkeenkin tunnet olosi epävarmaksi, muista, että voit aina ostaa ulko-ovet myös asennettuina. Työn osuuden voit vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä. Ostaessasi oven asennettuna saat takuun myös asennukselle.

Vaivaton avaimet käteen -remonttipalvelu toimii luotettavasti ja ripeästi 40 vuoden kokemuksella ja osaamisella. Vanhat ulko-ovet ja purkujäte eivät ole asiakkaan päänsärky. Kuljetamme ne pois ja vastaamme kierrätyksestä.

Lataa tästä ohjeet ulko-oven asentamiseen ja huoltoon: Ulko-ovien asennus ja huolto

Lataa tästä Kasken ovi- ja ikkunakirja ja valitse sopivin ovi kotiisi.

 

Takaisin